Wat is acetyleren?
Als u online zoekt, zijn er academische tijdschriften en online artikelen die op een zeer wetenschappelijke manier de vraag ‘wat is acetylering’ kunnen beantwoorden. Maar in plaats van verhalen over hydroxylen, waterstofatomen en ander scheikundejargon te draaien, kunnen we in de eenvoudigste bewoordingen (in de context van ons hout) acetylatie als volgt uitleggen: Voeg azijn toe aan zachthout en het verandert in een “hardhout”, en dit voorkomt dat de celwanden in het hout water kunnen opnemen.
Dus geacetyleerd hout is … geconserveerd hout? Min of meer. Ja.
Oké de chemie achter ‘ het verandert in’ is een beetje complex en de azijn is azijnzuuranhydride. Maar het principe is er. (De vloeistof gaat overigens weer uit het hout en word gerecycled tot azijn voor de voedingsindustrie) Als u de chemie achter acetylatie wilt weten, neem dan gerust contact met ons op!
Azijnzuuranhydride? Is dat een giftige chemische stof?
Laat je niet afschrikken door de chemische naam. Aangezien azijnzuuranhydride eigenlijk een samenstelling is van de reactieve organische componenten koolstof, zuurstof en waterstof. Zo wordt keukenzout ook wel natriumchloride genoemd en water, diwaterstofmonoxide. Helaas heeft nog niemand een sexy naam bedacht voor dit azijn.
Oké, dus acetyleren is niet giftig.
Waarom ga je pogingen doen om je hout te acetyleren?
Om de voordelen van het gebruik van geacetyleerd hout te begrijpen, moeten we wijzen op het belang van geacetyleerd hout dat geen water in de celwanden absorbeert. Als je iets van hout maakt, is het water dat een van de grootste probleemmakers is!
Als het hout droog en goed onderhouden is, is het een van de beste materialen aller tijden. Maar komt er vocht/water bij dan stapelen de problemen zich op. Met onbehandeld, slecht behandeld of niet gemodificeerd hout kan water een hele reeks problemen veroorzaken, waaronder rotten, kromtrekken, zwellen, krimpen en voedsel zijn voor hongerige insecten.
Acetylatie voorkomt het probleem aan de bron; in plaats van hout te behandelen met een giftige chemische stof die probeert het vocht buiten te houden.
Het resultaat is hout dat niet rot. Het vervormt, zwelt of krimpt niet en het is geen insectenvoer. Het geacetyleerde hout biedt zelfs nog meer voordelen dan alleen het voorkomen van traditionele problemen. Het is zo maatvast (behoudt zijn oorspronkelijke vorm en afmetingen) dat het perfect is voor coating en een uitstekende duurzaamheid heeft. Dit hout draagt het merk Accoya®. Accoya® is geacetyleerd hout. In feite is Accoya® het enige geacetyleerde hout en naar onze mening het enige hout voor al uw toekomstige uitdagende projecten met hout.
U heeft dus niet langer de traditionele risico’s met toepassingen van hout in bijvoorbeeld houten terrasplanken, gevelbekleding, ramen, deuren, boten, tafels, hekken, veranda’s, gigantische houten sculpturen, of wat u er maar van wilt maken. Het gaat zo veel langer mee dan elk traditioneel alternatief. Accoya® hout is een investering in de toekomst.
Klinkt geweldig, wat levert deze nieuwe technologie op?
Eigenlijk is de technologie helemaal niet nieuw. Acetylering bestond al het grootste deel van de 20e eeuw. Probleem is dat het relatief eenvoudig is om het op kleine schaal te doen, maar erg moeilijk om grootschalig te produceren. Het is pas recent dat we grotere volumes hout consistent hebben kunnen acetyleren. Dus het was pas commercieel haalbaar en beschikbaar vanaf medio 2007.
Het is een wondermateriaal! Betrouwbaar, milieuvriendelijk en duurzaam.
Hoe kan hout duurzaam zijn? Kappen we de regenwouden niet om dit hout te krijgen?
Al het hout is ingekocht bij duurzame bosbouw. Dus al het gebruikte hout is doelgericht aangeplant. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van snelgroeiend niet tropisch, hout met enorme biomassa; het geacetyleerde hout reduceert/verlaagd CO2, en daarom goed voor het milieu.
Het kappen van regenwouden is een probleem bij niet-duurzaam bosbeheer. Boogaerdt accepteert dit dergelijke hout nooit!
Een exotische hardhouten boom kan honderden jaren nodig hebben om te groeien. Uitgestrekte stukken regenwoud worden gekapt om deze oude bomen er uit te halen, om in iemands houten terrasplanken te veranderen. Dit heeft geresulteerd in een enorm verlies van CO2 opslag en de vernietiging van natuurlijke grondstoffen.
Ondanks verantwoord, duurzaam geproduceerd bosbeheer of niet, hebben de meeste houtsoorten een hogere CO2-voetafdruk dan Accoya®. Geacetyleerd hout heeft een uitzonderlijk lage CO2-voetafdruk in vergelijking met alternatieven. En veel lager dan producten van eindige grondstoffen, zoals beton, staal, aluminium en kunststof/plastic.
Als ik later groot ben wil ik werken met duurzaam Accoya® hout
Dus terugkomend op de oorspronkelijke vraag van wat is acetyleren? Technisch gezien is het een chemisch proces. Maar we kunnen zeggen dat u geacetyleerd hout (Cradle to Cradle gold gecertificeerd Accoya® hout) met een gerust hart kunt toepassen in al uw projecten met hout. Zo investeert u in een duurzaam product en beschermt u onze planeet.